Οι επιπλοκές είναι περισσότερες σε γέννες που γίνονται νύχτα

Δεν έχουν όλες οι γυναίκες την πολυτέλεια να διαλέγουν την ώρα που θα γεννήσουν, όμως υπάρχει ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την όλη διαδικασία μιας γέννας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στην έρευνα που έγινε στα νοσοκομεία της Ολλανδίας, συμπεριελήφθησαν 700000 γεννήσεις μεταξύ του έτους 2000 και του 2006, όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νεογνά που γεννιούνταν κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ή ακόμα και να καταλήξουν.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν σε μικρότερες κλινικές κατά τη διάρκεια των ωρών 6μμ και 8πμ, είχαν 32-47% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν απ΄ ότι εκείνα που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αντιθέτως στα μεγάλα ιατρικά κέντρα που υπήρχαν και εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου, δεν εμφάνιζαν τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Σε αυτά τα κέντρα μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίστηκε μόνο στις γεννήσεις που λάμβαναν χώρα από τα μεσάνυχτα έως τις 8πμ.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κίνδυνοι μιας γέννας είναι γενικά λίγοι, αφού το επίπεδο της περίθαλψης στις Δυτικές χώρες είναι υψηλό», αναφέρει ο Δρ Eric A.P. Steegers, από το Erasmus University Medical Center στο Rotterdam.

Είναι δυνατόν η τάση αυτή κατά τις νυχτερινές ώρες να παρουσιάζεται επειδή το νοσηλευτικό προσωπικό δεν αποτελείται από υψηλά ιστάμενους επιστήμονες. Όταν λοιπόν εμφανιστεί μια περίπλοκη εγκυμοσύνη, μέχρι να ενημερωθεί και να έρθει από το σπίτι του ο γιατρός με τις συγκεκριμένες γνώσεις, οι διαδικασίες ξεκινούν στο μαιευτήριο από άλλους όχι και τόσο έμπυρους γιατρούς, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να γίνονται λάθη ή και παραλήψεις.

Επιβαρυντικό παράγοντα θα μπορούσε επίσης να επιτελέσει και η κόπωση του προσωπικού που εργάζεται με βάρδιες, δεδομένου ότι η νυχτερινή βάρδια έρχεται σε αντίθεση με τον φυσικό ρυθμό του σώματος. Παρόλο που πολλοί κοιμούνται ανάμεσα στα διαλλείματα της βάρδιάς τους, ένας σύντομος ύπνος δεν φαίνεται να βοηθά. Μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μισή ώρα μέχρι να ξυπνήσει καλά ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου που κοιμάται, ώστε να μπορεί να πάρει σωστές και με ταχύτητα αποφάσεις, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο Steegers βέβαια επισημαίνει την αναγκαιότητα περαιτέρω έρευνας σχετικά με την εμπλοκή των υγειονομικών ελλείψεων κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών και τις επιπλοκές στον τοκετό. Δεν είναι όμως σαφές κατά πόσο η πλήρης αναθεώρηση του συστήματος υγείας θα μπορούσε να εξαλείψει τους κινδύνους αυτούς.